Şimdi aynı zamanda nakliye ve lojistik süreçlerini de kısa ve basit bir şekilde düzenleyebilirsiniz. İster nakliye planlaması, uygulama, ister sipariş yönetimi olsun, TIMOCOM Smart Logistics System’de ihtiyacınıza ve dijitalleşme derecenize uygun uygulamayı bulabilirsiniz.

Tehlikeli Madde

ADR (Tehlikeli madde)

ADR, tehlikeli maddelerin karayolu taşımacılığına ilişkin Avrupa anlaşmasının adıdır. Bu anlaşma, karayolu trafiği ile ilgili paketleme, emniyetli yük yerleştirme ve tehlikeli maddelerin işaretlenmesine ilişkin özel direktifler içerir.

Terimin anlamı

ADR, anlaşmanın Fransızca adı olan „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route“nun kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise: „Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması“dır. Uluslararası bir terim olan ADR, taşımacılık sektöründe her ülkede neredeyse herkes tarafından bilenecek kadar yaygın bir kullanıma sahiptir.

Tarihçe

Anlaşma, 1957 yılında Cenevre'de imzalanmıştır ancak yürürlüğe geçmesi 1968 yılının Ocak sonunu bulmuştur. Anlaşma, en son teknik ve yasal gelişmeler dikkate alınarak, her iki yılda bir gereken şekilde yeniden düzenlenmektedir. Günümüzde tüm AB ülkeleri üye konumundadır; ADR, ilgili bir AB tüzüğü ile hukuken de geçerli duruma getirilmiştir. Bunun yanı sıra, diğer tüm Avrupa ülkeleri ve Fas, Tunus ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden birkaç Orta Asya devleti de anlaşmaya üye oldular. ADR anlaşmasının şu anki toplam üye devlet sayısı 48'dir. (Durum 6/2017).

Direktifler

Tehlikeli madde taşıyan her kamyon şoförü, resmi adı "ADR Mesleki Yeterlilik Eğitim Belgesi" olan tehlikeli madde taşıma belgesine sahip olmalıdır. Bu belgenin geçerlilik süresi beş yıldır ve geçerlilik süresi dolmadan önce uzatılmaması durumunda otomatik olarak geçerliliğini yitirir. Belgenin uzatılması için, şoförün bir bilgi tazeleme kursunu başarıyla geçmesi gerekmektedir.

Düzenli olarak tehlikeli madde taşıyan her şirket, şirket bünyesinde en az bir tehlikeli madde danışmanı bulundurmak zorundadır. Bu kişi, tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin kurallara ve yönetmelikleri uyulmasından sorumludur.

Tehlikeli madde taşıyan her kamyon, özel donanıma sahip olmalıdır. Bu donanım arasında açılabilir ve katlanabilir turuncu ikaz levhaları, kask ve koruyucu gözlük ve de iki adet yangın söndürme aygıtı bulunmalıdır.

Sektörü içeriden tanıyın

Buraya kaydolun ve düzenli olarak, günlük iş hayatınızı kolaylaştıran ve ticari ufkunuzu genişleten önemli yazıları alın.


Bülten aboneliği

yukarı doğru